Mагнитни бури и лунни фази


zalp-ot-slynchevi-izrigvaniq-prichinqva-haos-prez-2013-g--121384Има ли космическо влияние или е просто внушение?

Като част от природата, човекът е подвластен на природните фактори и те неизбежно оказват влияние върху здравето му. Магнитните бури и лунните фази също попадат сред тези фактори. Дълго време се спореше дали тяхното въздействие всъщност не е преувеличено. Критиците твърдят, че тези ефекти са прекалено слаби, за да могат да окажат влияние върху човешкото всекидневие. Така ли е наистина?

Какво представлява магнитната буря?

Това е периодично мощно изригване на големи количества плазма от Слънцето, съпроводено с изхвърляне на огромни количества енергия – светлина, топлина, електромагнитни вълни. Заредените частици се носят с висока скорост в пространството и когато достигнат магнитното поле на Земята, причиняват смущения в структурата му. Не всяко слънчево изригване обаче, причинява магнитна буря на Земята. Магнитните смущения са по-силни около полюсите, а в България се усещат по-слабо. В момента Слънцето навлиза в активната си фаза, което означава, че през следващите две години вероятно ни очакват по-мощни и по-чести слънчеви изригвания.

Чувствителност към магнитни бури

Човешкият организъм реагира на магнитни бури със средна и ниска интензивност. Магнитните бури се отразяват на здравословното състояние и тонуса на много хора. Установено е, че младите хора на практика не усещат влиянието им. С напредване на възрастта процентът на хората, чувствителни към магнитните бури, се увеличава. 40% от 50-60-годишните са особено чувствителни към промените в атмосферата. Около 50% от хората са способни да се адаптират по време на магнитни бури. Хората реагират на тези явления различно – някои се чувстват зле 2-3 дни преди тях, други по време на бурята, а трети – 48 часа от началото й. Най-често магнитните бури засягат хората с проблеми със сърдечно-съдовата, нервната и храносмилателната система. Днес броят на метеорологичночувствителните хора в България достига до 80% от общия брой на населението. Като съпоставка, през 70-те години на миналия век такива са били едва 30-35%. Като цяло на отрицателното влияние на магнитните бури са подложени от 50 до 75% от населението на Земята. Според специалистите-изследователи на тези явления, едно средно по интензивност слънчево изригване, водещо до сътресение на земното магнитно поле е причина за смъртта на повече от 4 000 души.

Влияние на магнитните бури върху организма

През тези периоди може да се изпита чувство на тревога, тъга, да се появи безсъние, раздразнителност, главоболие, умора. Много често магнитните бури могат да причинят нарушаване на нормалния сърдечен ритъм, екстрасистоли, тахикардии. Причина за това са настъпващите смущения в провеждането на електрическите импулси по нормалния им път. Когато по време на магнитни изригвания се наруши и електрическата дейност на мозъка, се наблюдават безпокойство, тревожност, влошаване на концентрацията и съобразителността. Тъй като се нарушава мозъчното кръвообръщение, по време на магнитни промени не са изключени световъртеж, нарушаване на равновесието или колапс. Хипертониците могат да усетят чувствително покачване на стойностите на кръвното налягане. Сериозни са проявите от страна на вегетативната нервната система като изпотяване, гадене, повръщане, главоболие, стомашни неразположения.

Като неблагоприятни за човешкия организъм метеорологични условия се оценяват: рязък спад на атмосферното налягане и усилване на вятъра; бърза промяна на температурата – с 10-15 градуса на денонощие и промяна във въздушната влажност с 30%.

Първите симптоми от страна на организма при магнитни бури са: безсъние, безпричинна тревога, сънливост и безпокойство; сърцебиене и повишено кръвно налягане; световъртеж; изпотяване и втрисане; умора, нарушение на вниманието и паметта.

Учените са установили, че по време на магнитни бури се потиска изработването на хормона мелатонин, който е отговорен за адаптацията към външната среда. Оттук се нарушават и биоритмите в човешкия организъм. При бързи промени на метеорологичните условия концентрацията на кислород във въздуха рязко спада, което води до кислороден глад на мозъка и на тъканите на организма. Това е и причината за поява на горепосочените симптоми.

Друг интересен факт е, че по време на магнитни бури се увеличава броят на самоубийствата и на автомобилните катастрофи. Около 70% от инфарктите, хипертоничните кризи и инсултите се случват именно по време на слънчеви изригвания. Най-много геомагнитни катаклизми се отчитат по време на есенното и пролетното равноденствие, съответно през месеците септември и март. Установено е, че вторият ден на магнитната буря е най-опасен за здравето. Когато магнитната буря се съчетае и с повишено атмосферно налягане, инсултите зачестяват.

Обратно – при понижаване на атмосферното налягане, се увеличават инфарктите. Болните трябва да следят прогнозите, защото навременното информиране за геомагнитната прогноза може да предотврати здравословни усложнения.

Как да си помогнем?

Начини да облекчим влиянието на магнитните бури: активен спорт и разходки; консумация на повече плодове и зеленчуци, лека за усвояване храна; избягване на храни, съдържащи голямо количество животински мазнини и захари; избягване на психическо напрежение; хипотониците и хипертониците, хронично болните със сърдечни проблеми да имат непрекъснат достъп до лекарствата си; наблюдавайте състоянието си и го сверявайте с прогнозите за геомагнитната обстановка.

Лунни фази

От древни времена хората отчитат влиянието на Луната върху ежедневието и живота си като цяло. Като единствен спътник на Земята, Луната упражнява върху нея силна гравитация. На това се дължи всеизвестното й влияние върху приливите и отливите, но не бива да забравяме, че и човешкият организъм също съдържа в себе си голямо количество вода. Може би заради това биоритмите на човека, както и на всички живи същества, са съобразени с лунните фази. Най-общо се счита, че Луната управлява храносмилателната система в организма, както и че отговаря за баланса на течностите и храненето като цяло.

Тонус и лунен ритъм

През фазите на новолуние и пълнолуние гравитационното влияние на Луната се увеличава. Едновременно с това настъпват промени във влажността, атмосферното налягане, температурата, електрическото и магнитното поле. Колебанията на тези физически параметри неминуемо се отразяват на човешкия организъм. Появява се чувство за дискомфорт, тревога, напрежение, умора, обостряне на хроничните процеси.

Луната и женският цикъл

В редица световни религии и митологии Луната е женски символ. Неслучайно средната продължителност на женския цикъл е точно толкова, колкото един лунарен месец – 28 дни. Човешката бременност също протича в съответствие с лунната цикличност, а именно точно 10 лунарни месеца.

Лунните диети

Лунните диети станаха много популярни в последно време. Базират се на някои установени зависимости между скоростта на метаболизма в човешкия организъм и лунните фази. В периода от пълнолуние до новолуние например (докато Луната намалява) метаболизмът се засилва, лесно се изгарят мазнини и се извеждат токсини от тялото. Ето защо се счита, че в този период диетите дават добър резултат. И обратно – в периода от новолуние до пълнолуние (докато Луната се “пълни”), много по-лесно се натрупват килограми при несъобразено и обилно хранене, а диетите обикновено са неуспешни.

Лунен календар и активност на телесните функции

Лунният цикъл се състои от 4 фази. От формата си на тънък сърп (новолуние) Луната постепенно “се пълни” и увеличава до достигане на пълен диск – пълнолуние. След това отново започва намаляване и “изтъняване” отново до сърп. Всяка фазите оказва влияние върху физическото и психическо състояние на човека. По време на лунния месец активноста на функциите на човешкия организъм се изменя събразно лунните фази по следния начин:

Първа фаза на Луната – през първата третина се активират главата, лицето, горната челюст, очите: през втората третина гърлото, шията, шийните прешлени: през третата третина – раменете, ръцете до лактите, белите дробове, нервната система. Ако в тези места има скрита патология, тя се изостря. Например през първата третина: проблеми със зрението, мигрена, безсъние, психични нарушения. През втората третина: тонзилит и фарингит. В последната третина: бронхит, астма, пневмония.

Втора фаза на Луната – през първата третина с повишена активност са гърди, стомах, лакътни стави: през втората половина сърце, жлъчен мехур, гръден кош и гръден дял на гръбначния стълб: през третата третина – коремни органи. Ако в тези части на тялото има скрити патологични процеси, възможно е да се активират: в първа третина – стомашни болести, храносмилателни разстройства; през втората половина – болки в гърба, сърдечни болести, нарушение на кръвообращението; в последната третина – диария, нарушения в работата на червата, апендицит.

Трета фаза на Луната – през първата третина се активират: бъбреци, поясната област; през втората третина – полови жлези, простата, пикочен мехур и право черво: през третата третина – бедрените кости, най-долната част на гръбначния стълб, седалището. Болестните процеси в тези области могат да се проявят както следва: през първата третина – нарушение на работата на бъбреците, уремия, абсцеси; през втората половина – репродуктивни проблеми, цистит, херния, нередовна менструация; през последната третина – нарушения и болести в областта на таза, невралгия на седалищния нерв.

Четвърта фаза на Луната – през първата третина се активират колената, цялата костна система, кожата и храносмилателната система: през втората третина – глезени, китки, кости на долните крайници: през третата третина – стъпалата, телесните течности, стомашно-чревната перисталтика. Ако в тези части на тялото има патология, тя се изразява в недостиг на синовиална течност в ставите, ревматизъм, храносмилателни нарушения, кожни обриви, псориазис през първата третина; нарушения на кръвообращението през втората; лошо кръвоснабдяване в крайниците, болки и спазми в стъпалата, психосоматични болести през третата третина от последната лунна фаза.

Съзнателно подвластен или не на космическите влияния, човек трябва да е наясно, че не е отделна и независима част от природата, включително от геомагнетизма и лунния ритъм. Това може да му е от полза, а в немалко случаи дори да му спаси живота, ако се информира навременно.

Използвани източници

eadvise.info
niehs.nih.gov
scienceline.org
who.int
Barr, W. (2000). Lunacy revisited: The influence of the moon on mental health and quality of life. Journal of Psychosocial Nursing and Mental Health Service, 38 28-35.
Geomagnetic storms: association with incidence of depression as measured by hospital admission, Kayr. W. British Journal of Psychiatry vol 164, p 403

Източник: Mагнитни бури и лунни фази: http://www.bb-team.org/
Follow us: @bbteam on Twitter | bbteam on Facebook

Автор: Ива Павлина – молекулярен биолог-микробиолог. Работи в сферата на клиничната микробиология – медицинска диагностика и работа с пациенти. Има интереси в областта на медицината, спорта, балансираното хранене и природосъобразен начин на живот, музика, кино, изкуства. По-специално – аеробни спортове, упражнения със собствено тегло, кардио-тренировки, танци.